Sunday, May 9, 2010

BERBALOI!!

a special dedication for someone special....

bismillahi ar rahman ar rahim..

Apabila diri didatangi kepayahan dan keperitan, maka bergembiralah! Bergembiralah kerana beruntungnya diri ini!

Beruntung tatkala Allah menjanjikan keuntungan kepada orang-orang yang bersabar apabila diuji,
wa basshiri as soobirin!
dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang bersabar... al baqarah:155


Bersabar bererti, redha dengan apa yang mendatangimu, dan yakin bahawa ada hikmah disebaliknya, dan tetap meneruskan ibadah dalam kepatuhan kepada Tuhan mu, memohon pertolongan dan penunjuk-Nya..

Bersabar hasilnya,
-diri mu menjadi insan yang redha kepada qadar Allah (maka lengkaplah keenam-enam rukun iman mu!)
-dan dirimu menjadi insan yang yakin dengan apa yang ditetapkan Allah (perkara yang ditetapkan Dia yg menciptakan dirimu, yg mengetahui segalanya tentang dirimu sedang diri sendiri pun tidak tahu dirinya!)
-dan kamulah orang paling tenang sekali kerana masa-masamu menjadi sibuk dan penuh dengan mengingati Allah! ( bukankah hanya dengan mengingati Allah hatimu menjadi tenang? Ar Ra'd:28)
lantas, kamulah orang yang paling menjauhi kemungkaran kerana takutkan Allah! (Jauh dari mungkar, jauh dari neraka!)

-dan yang paling besar sekali hasilnya: 'mereka itulah orang yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk' Al Baqarah: 157.

Apalah yang lebih best dari rahmat dan keberkatan yang sempurna dari Allah! Rahmat yang membawa kepada kebahagian hakiki di kehidupan abadi, Jannatul Firdaus!

Best, sedap, tapi....ada bayarannya!! Ada harga yang perlu dibayar! Jual beli!

Jangan terkejut dengan harga yang perlu dibayar! Apa yang nak dihairankan dengan harga yang mahal tu? Hasil pertukarannya pun lumayan. Satu hasil yang mana seorang manusia itu meluangkan sepanjang hayatnya hanya untuk mendapatkan hasil itu! Dan dia dibiarkan hidup oleh Tuhannya pun dengan tujuan untuk bekerja mendapatkan hasil tu....

Patut pun mahal.....memang lumayan! Berbaloi!

Sebab itulah Allah directly beritahu kepada kita harganya, supaya kita always get ready, tidak suprised! Directly, Dia bagi tahu yang kehidupan kita ni 'hidup' atas ujian-ujian dan cabaran-cabaran, atau bahasa mudahnya: selagi hidup, selagi itulah ada ujian.

"Dan SUNGUH, akan Kami berikan cubaan kepada kamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang bersabar" al baqarah: 155

" Dan sesungguhnya, Kami BENAR-BENAR akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan BERSABAR di antara kamu..." surah Muhammad:31

Kedua-dua ayat di atas datang dalam bentuk penegasan @tawkid, bahkan double-penegasan! Didatangkan nun at tawkid, ath thaqilah pulak tu! bukan al khafifah.

Hasilnya....

"Dan Dia memberi balasan kepada mereka kerana kesabaran mereka dengan syurga dan pakaian sutera, di dalamnya mereka duduk santai di atas singgahsana, mereka tidak merasakan panas terik matahari dan tidak pula dingin bersangatan......" Dan banyak lagi, lihat Al Insaan: 12-22.

Masa itu, kita rehat, rileks.....berbaloi dengan susah payah kita kat dunia tempoh hari!!

The same apply to mujahidin, yang berjihad dengan harta dan jiwa di jalan Allah.

Nak kenyataan rasmi tentang contract jual beli ni?
Bukak As- Saff: 10-11.Moga bersabar dan selamat berjihad!! (dibaca: SELAMAT BEKERJA!!)

No comments:

Post a Comment